14-03-2022
Deze tekst is een extract van het artikel "Wordt Seraing de eerste “Smart City” in België?", dat is terug te vinden in de nieuwste jaareditie van "de Belgische Bouwdocumentatie". Deze uitgave is nu digitaal te raadplegen via deze website.
Wat bedoelt men met “Smart City”?
Het begrip “Smart City” houdt oorspronkelijk verband met technologie, waar het vaak verwijst naar databeheer en gebruik ervan om steden gebruiksvriendelijker, zuiniger, … te maken.
In een bredere actuele context zullen “Smart City” projecten trachten te anticiperen op de uitdagingen van de hedendaagse stad, zoals mobiliteit, klimaatverandering, CO2-vervuiling en dergelijke, voornamelijk door middel van technologie en data-analyse.
België en de Smart Cities
In België ontvangen reeds vele gemeenten subsidies voor “Smart City” projecten, maar veel van die projecten blijven evenwel beperkt in omvang (grootte van het gebied) en diepte (aangaan van meerdere uitdagingen). Groter van omvang zijn het “City of Things” project in Antwerpen (samenwerking Stad Antwerpen, Vlaams gewest en imec) en dit project in Seraing.
De stad Seraing maakt als eerste stad in Wallonië, en ook in België, deel uit van een project gefinancierd door het Europese H2020-fonds (1st call SCC) op het gebied van "Smart Cities". Inderdaad, met Nottingham (GB), Valladolid (Spanje), Tepebasi -Eskisehir (Turkije), Miskolc (Hongarije) is Seraing een van de vijf partnersteden van het REMOURBAN-project.
De belangrijkste uitdagingen van het project zijn om te begrijpen wat een "smart city" of "slimme stad" is, banden leggen met leveranciers van nieuwe technologieën, burgers erbij betrekken, nieuwe vormen van openbare aanbesteding begrijpen en implementeren.
Zie ook : http://www.remourban.eu
De opdracht in Seraing
In opdracht van de stad Seraing en onder coördinatie van AREBS (Association de Redéploiement Économique du Bassin Sérésien), onderzoekt studiebureau Arcadis voor het Smart City Project Seraing hoe je een volledige wijk van duurzame energie voorziet, met aanzienlijk minder CO2-uitstoot.
Noot :(gemeentelijke non-profitorganisatie voor territoriale ontwikkeling, inzake duurzame ontwikkeling)
...
Gratis (digitale) editie Belgische Bouwdocumentatie 2022De nieuwe jaareditie van COBOSYSTEMS’ “Belgische Bouwdocumentatie” verschijnt binnenkort
Deze papieren uitgave biedt een overzicht van de bedrijven die informatie (productblokken / bestekteksten) aanbieden op onze digitale media. Gebruik hem als handig naslagwerk.
Wist u dat u nu GRATIS en zonder enige verplichting een DIGITALE versie van deze uitgave kan downloaden op deze website ?
Gebruik deze link
voor een gratis digitaal exemplaar (ook 2018 , 2019, 2020 en 2021 beschikbaar)
Bezoek ook www.bestekservice.be
Cobosystems zorgt niet alleen voor de werkmethodiek, de verspreiding en de promotie van de bestekteksten, maar schrijft (en vertaalt) deze ook.
Sinds 1990 is Cobosystems dé uitgelezen partner voor de bouwsector als het om bestekteksten gaat.
Nergens vinden voorschrijvers zoveel producten (meer dan duizend bestekteksten) die aansluiten op eenzelfde structuur en werkmethodiek, die bovendien bruikbaar is in een brede waaier tekstverwerkingsprogramma’s.
www.bestekservice.be is dè werkplek waar voorschrijvers (architecten, ingenieurs, ...) dagelijks honderden bestekteksten zoeken en vinden.
Bent u fabrikant of leverancier? Laat uw producten voorschrijven en verhoog uw omzetcijfers dankzij bestekservice.
Wilt u meer weten over onze uitgaven en diensten?
Informeer vrijblijvend, via yves@cobosystems.be of op +32 (0)478 91 12 50,