16-11-2022
Elektriciteit is van essentieel belang voor de werking van gevoelige locaties zoals data-opslag, logistieke en spoorweginfrastructuur, telecommunicatie en nooddiensten.
Tegenwoordig investeren overheden steeds meer in de ontwikkeling van groene energie om het net van energie te voorzien.
Wat zijn de veiligheidsrisico’s voor groene energie-installaties ?
We zien meerdere risiso's, zoals :
Vernietiging: Verstoring van de energievoorziening heeft potentieel desastreuze gevolgen. Energie-infrastructuur is dan ook een aantrekkelijk doelwit voor vandalisme en aanslagen.
Inbraak: inbreuken op de beveiliging, al dan niet opzettelijk, vormen een ernstig risico voor de apparatuur en een onderliggende bedreiging voor het publieke imago van de energieleverancier.
Diefstal - Energielocaties bevatten waardevolle materialen. Diefstal van deze materialen vormt een bedreiging voor de continuïteit van de productie.
Openbare veiligheid - Energielocaties zijn gevaarlijke plaatsen voor onbevoegde bezoekers. Het risico van persoonlijk letsel, inclusief elektrocutie, is altijd aanwezig voor iedereen die zich op verboden terrein begeeft.
Producten voor de beveiliging van kwetsbare sites
Een inbreuk op de beveiliging van een stroomopwekkingslocatie kan verstrekkende gevolgen hebben, variërend van eenvoudige schade aan apparatuur tot stroomuitval:
Stroomuitval: Stroomonderbrekingen kunnen leiden tot grote productieverliezen, onderbreking van talrijke diensten en onderbreking van nooddiensten.
Cascade-effecten: Opeenvolgende uitvallen zijn een groot probleem, omdat zij kleine gebeurtenissen kunnen doen uitgroeien tot gebeurtenissen met grote financiële gevolgen. Deze storingen illustreren waarom het belangrijk is de onderlinge afhankelijkheden binnen het netwerk te begrijpen.
Onvoldoende betrouwbaarheid: schade die de installaties onbruikbaar maakt, kan de capaciteit van een productie-eenheid verminderen. Dit kan gevolgen hebben voor kritieke belastingen die afhankelijk zijn van een ononderbroken stroomvoorziening.
Schade aan installaties: een breed scala van mogelijke schade aan installaties, waaronder directe schade aan transformatoren.
Fysieke perimeterbeveiliging van een site
Een doeltreffend perimeterbeveiligingssysteem is essentieel om gevoelige energielocaties te beschermen tegen inbraak. Welk type omheining u kiest, hangt af van de beveiligingsbehoeften van elke locatie. Betafence biedt een breed gamma veiligheidsomheiningen om te voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende energieproducerende sites.
PLASITOR - Voor afgelegen installaties die een gelaagde beveiligingsaanpak nodig hebben.
Vormvast en veerkrachtig: ontworpen voor flexibele installatie. Plasitor heeft een stevige kerndraad die vormvast is.
Lange levensduur van het product: gegarandeerd door de coating technologie van Betafence.
Flexibele installatie: kan met of zonder bovenbuis geïnstalleerd worden, en verschillende hoogtes zijn beschikbaar
Maakt deel uit van een complete perimeteroplossing: compatibel met enkele en dubbele draai- en schuifpoorten Egidia en Robusta en de speed folding gate Faldivia.
Referenties: zonnepanelenpark, Tisselt, België
Het park op de SolarAccess site in Tisselt - Willebroek bestaat uit meer dan 4.500 zonnepanelen.
De afgelegen ligging van deze site vormde een risico voor het bedrijf, aangezien deze niet permanent werd bewaakt.
Gezien de waarde van de de site en haar materialen, legde de verzekeringsmaatschappij strenge beveiligingseisen op om haar diensten te garanderen.
Met het oog op al deze problemen kon Betafence een fysieke perimeterbeveiliging in combinatie met een Secura Pulse-detectiesysteem aanbevelen.
Secura Pulse kan worden aangeboden als deel van een totaalproject.
De combinatie van een Plasitor omheining, Robusta poorten en Secura Pulse detectie resulteerde in een robuust beveiligingssysteem, dat goedgekeurd werd door de verzekeringsmaatschappij.
Meer informatie over Plasitor KLIK HIER