17-10-2022
In sportstadions en -complexen vinden tal van activiteiten plaats, van trainingssessies en bijeenkomsten in de week tot de opwinding van wedstrijddagen wanneer fans hun team komen aanmoedigen, en internationale wedstrijden wanneer massa's mensen komen om deel te nemen aan een groot evenement.
Om al deze activiteiten onder te brengen, beschikken grote stadions gewoonlijk over een belangrijke infrastructuur: kantoren, vergaderzalen, trainingsvelden, nevenruimten, enz.
Daarom moeten de verantwoordelijken van deze complexen rekening houden met de veiligheidseisen van al deze zones om de veiligheid van atleten, toeschouwers en personeel te garanderen.
De verschillende zones van een stadion
Vanuit veiligheidsoogpunt hebben stadions vier verschillende zones:
- De omtrek van het stadion
- Het speelveld
- Het oefenterrein(en)
- Toegangszones voor bezoekers
Elk van deze zones heeft specifieke en verschillende beveiligingseisen.
De omtrek van het sportstadion
Een doeltreffende perimeterbeveiliging zorgt ervoor dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot het stadion en het terrein, of het nu gaat om het dagelijkse personeel of om supporters op wedstrijddagen. De omheining moet duidelijk de grens van het complex aangeven en potentiële indringers ervan weerhouden gebieden te betreden waar zij niet mogen komen. De toegang tot aangewezen gebieden kan worden beperkt tot specifieke groepen mensen door middel van poorten, slagbomen en draaitrommels. Het type omheining hangt af van het veiligheidsrisico van het station. Ons uitgebreid assortiment Nylofor®-panelen of ons Securifor®-assortiment kan aan deze verschillende behoeften voldoen.
Het speelveld
De meeste stadions hebben barrières die de fans op de tribunes scheiden van de spelers op het veld. Dit kunnen tijdelijke omheiningen zijn, permanente afrasteringen of beveiligingspersoneel, of zelfs een combinatie van deze. Deze barrières zijn essentieel om te voorkomen dat indringers een speler verwonden of het speelveld en de sportstructuren beschadigen. Wij bevelen de installatie van een niet-tijdelijke fysieke omheining aan als het risico van een veldinvasie groot is, vooral als er in het verleden opmerkelijke incidenten zijn geweest of als supporters bekend staan als relschoppers. De omheining moet een doeltreffende bescherming bieden en tegelijkertijd voor een goed zicht zorgen, zodat degenen die vooraan zitten een goed zicht hebben op de wedstrijd en het veiligheidspersoneel de menigte in de gaten kan houden.
Oefenvelden
Terwijl de grotere stadions vaak toegankelijk zijn voor veel mensen - van personeel tot fans en de media - is de toegang tot trainingsvelden meestal beperkt tot een veel kleinere groep mensen. De omheining van het trainingsveld bakent een specifiek gebied af, dat alleen toegankelijk is voor bevoegd personeel en spelers. De voor de oefenterreinen gekozen omheining biedt daarom vaak een lager beveiligingsniveau dan de perimeter of een gesloten omheining (vb. met Screeno Wave gevuld). De hoogte van de omheining kan echter zeer hoog zijn om te voorkomen dat er ballen overheen gaan.
Wil u meer weten over afrasteringsoplossingen voor sportfaciliteiten, KLIK HIER
Toegang voor bezoekers
Op wedstrijddagen verwelkomen de stadions duizenden enthousiaste en gepassioneerde fans. Voor een veilige en efficiënte toegang tot het stadion zijn dranghekken essentieel. Mobiele omheiningen kunnen worden opgesteld om de bezoekersstroom te begeleiden, op basis van de behoeften van elk sportevenement of als de omstandigheden veranderen.
Wil u meer informatie over mobiele omheiningen, KLIK HIER
Ervaring met sportinfrastructuurprojecten
Voor de eerste FIFA World Cup op Afrikaanse bodem in 2010 hadden verschillende nieuw gebouwde stadions in Zuid-Afrika een doeltreffende perimeterbeveiliging en dranghekken nodig.
Betafence leverde meer dan 60 kilometer mobiele afrasteringen en zorgde voor omheiningen rond drie grote stadions:
Green Point Park in Kaapstad
Moses Mabhida stadion Precinct in Durban,
Peter Mokaba Stadion in Polokwane.
Een aantal kleinere stadions werden eveneens gemoderniseerd voor gebruik als trainingsfaciliteiten. Enkele stadions waarvoor Betafence omheiningen heeft geleverd zijn Athlone stadion in Kaapstad, Rand stadion en WITS stadion in Johannesburg, Princess Magogo stadion in Durban, "Sugar Ray" Xulu stadion in Durban en ABSA stadion in Port Elizabeth.
Voor meer informatie over de knowhow en expertise van Betafence in sportinfrastructuur, KLIK HIER
Voor de bestekteksten van Betafence op bestekservice.be KLIK HIER