COBOSYSTEMS

Optoppen met biobased materialen, zoals vlaswanden

Optoppen met biobased materialen, zoals vlaswanden
03-08-2023

De druk op de beperkte woonruimte neemt toe, vooral in stedelijke gebieden. Optoppen, het bouwen van extra verdiepingen op bestaande gebouwen, is een ideaal middel om meer te halen uit het bestaande patrimonium. Het gebruik van biobased materialen is daarbij wenselijk, zoniet essentieel.

Waarom optoppen met biobased materialen?

Met optoppen behoud je de oorspronkelijke constructie van het gebouw en creëer je extra woonruimte. Zo vergroot je het aantal woningen en de woningdiversiteit op een snelle manier.
Qua bouwen zijn we de goede weg al in geslagen. De traditionele manier van bouwen, met veel beton en staal, leidt tot hoge CO2-emissies. Beton en cement zorgen wereldwijd voor 8 procent van de totale CO2-emissie. Dat is enorm. Als we meer bouwen met biobased materialen vermijd je die emissies.

En kan je dan zomaar een woonlaag toevoegen?

Nee zeker niet. Of optoppen kan, hangt af van de draagkracht en het toegepaste materiaal van het bestaande gebouw. Kan de fundering de nieuwe massa dragen en blijft het gebouw voldoende stabiel? Dat vereist zorgvuldig vooronderzoek. Optoppen in de bouw vergt innovatie. Lichtere materialen zijn bij uitstek geschikt bij optoppen.

Lichte, biobased bouwmaterialen

Naast hout, is ook vlas is een lichtere bouwmethode dan bakstenen of staal. Vlas is licht van gewicht, sterk en vochtregulerend. Vlaswanden zijn dan ook uitermate geschikt voor het toevoegen van een woonlaag en verhogen van bestaande bouw. Vlas is een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk (biobased) is. Hierdoor verminder je de milieu-impact en draagt de bouw direct bij aan een duurzame toekomst. Biobased materialen worden op steeds grotere schaal toegepast in de bouw.

De wanden die we bij Faay Vianen produceren hebben een kern van vlas. Het mooie van vlas is de CO2 opname en daarbij zorgt het vlas voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. De prefab wanden zijn kant-en-klaar: inclusief stijl- en regelwerk, isolatie, eindbeplating en ingebouwde leidingschachten, en daardoor zeer snel te monteren. De veer-groef verbinding maakt het wandsysteem modulair. Op deze manier zijn de wanden, indien gewenst, na gebruik weer te scheiden en te recyclen.

Voor de bestekteksten van Faay Vianen op bestekservice.be KLIK hier
Meerdere bestekteksten zijn beschikbaar.

FAAY VIANEN BV

Adres:
Mijlweg 3
4131 PJ Vianen
Telefoon:
+31 347 376 624
Fax:
+31 347 377 940
Website:

Nieuwsberichten van FAAY VIANEN BV

Faay wanden helpen brand indijken

Faay wanden helpen brand indijken

Rapport na brand in appartementencomplex in Den Bosch bevestigt het

13-06-2024
Faay stelt nieuwe webshop voor

Faay stelt nieuwe webshop voor

Vind scheidingswanden en voorzetwanden met alle benodigde (hulp)materialen zoals lijmen, plinten, etc

19-03-2020
Faay bouwt Kingsize

Faay bouwt Kingsize

Faay Vianen brengt kingsize panelen op de markt. Prefab wandpanelen, inclusief elektra en leidingwerk, ...

08-05-2018
Nieuwe bestekteksten voor Faay  scheidingswanden en voorzetwanden beschikbaar

Nieuwe bestekteksten voor Faay scheidingswanden en voorzetwanden beschikbaar

Faay - types IW-148/200, VP 54/70, W’all-in-One® PG en W’all-in-One® Basic

16-01-2018