COBOSYSTEMS

Begroeid omkeerdak voor kantoorgebouw op de EUREF-Campus

Begroeid omkeerdak voor kantoorgebouw op de EUREF-Campus
31-10-2018
Duurzaamheid is veel meer dan een trend. Juist in de bouwsector zijn projecten die ecologische, economische en sociale aspecten bij planning, bouw en gebruik op elkaar afstemmen, geen toekomstmuziek meer, maar worden meer en meer realiteit.
Een in heel Europa uniek modelproject voor de energietransitie is de EUREF-Campus in Berlin-Schöneberg.
Het kantoorgebouw EUREF-Campus 14 is een architectonisch hoogstandje op dit terrein.
Dit gebouw heeft een uitstekende energie-efficiëntie en is duurzaam van de fundering tot aan de begroeide dakconstructie met het JACKODUR®isolatiesysteem voor omkeerdaken.

De Berlijnse gashouder in Schöneberg is niet in de laatste plaats door de talkshow van Günther Jauch een van de bekendste, karakteristieke bouwwerken van Berlijn. Op het 5,5 hectare grote grondstuk van voormalig industrieterrein van de GASAG ontstond sinds 2008 een ultramoderne stadswijk, die laat zien hoe de geplande energietransitie succesvol tot stand kan worden gebracht. Volgens gegevens van projectontwikkelaar EUREF AG voldoet de campus al sinds 2014 aan de CO2-klimaatdoelstelling van de Duitse regering voor 2050.
Een nagenoeg klimaatneutrale energiehuishouding, het intelligente energienetwerk en uiterst efficiënte gebouwen vormen de centrale bestanddelen van het innovatieve concept.
Op het terrein geïnstalleerde fotovoltaïsche installaties, windmolens en een met biogas aangedreven stadsverwarmingscentrale genereren het grootste deel van alle benodigde energie ter plaatse.

De EUREF-Campus is samengesteld uit vele bijzondere gebouwen en stijlen. Naast uitgebreid gerenoveerde gebouwen die onder monumentenzorg vallen, ontstaat er ook aantrekkelijke nieuwbouw die aan de eisen van de modernste architectuur voldoet. Gebouwen die vele generaties kunnen overleven en waarvan de bouw en het gebruik kostbare grondstoffen ontzien, die economisch doordacht zijn en hun gebruikers tegelijkertijd een comfortabele werkruimte bieden, voldoen aan de principes van duurzaam bouwen.

Het kantoorgebouw EUREF-Campus 14 is een van de nieuwe gebouwen op dit terrein.
De oplevering vond plaats in december 2015. De gevel van de flat weerspiegelt vormen en lijnen van de gashouder alsook van een verticale windturbine en harmonieert uitstekend met de omgeving.
Het interieur van het gebouw en de gebruikte materialen zijn gericht op de hoogste efficiëntie: gebouwentechniek en energieconcept maken het bouwwerk tot een high-performance-gebouw.
De betonkernactivering voor de regeling van verwarming en koeling, centraal gestuurde jaloezieën voor de ramen met 3-dubbel glas en een geautomatiseerd verlichtingssysteem zorgen voor veel comfort en een goed ruimteklimaat.
Ook de isolatie van het gebouw draagt hier nadrukkelijk aan bij, waarbij de dakconstructie van de EUREF-Campus 14 een zeer bijzondere is: planner, architect en dakdekkersbedrijf kiezen voor de omkeerdakconstructie met JACKODUR® thermische isolatieplaten van JACKON Insulation. Het omkeerdak is een niet-geventileerd, plat dak, waarbij de dakisolatie – anders dan bij conventionele constructies – op de dakbedekking ligt en dus is blootgesteld aan de weersinvloeden.
Wat in eerste instantie zeer ongebruikelijk lijkt, levert wel het grote voordeel op dat de isolatielaag de dakbedekking effectief en langdurig tegen mechanische schade, UV-veroudering en extreme temperatuurschommelingen beschermt.
Maar ook de isolatie zelf moet hier tegen kunnen. Met de JACKODUR® isolatieplaten levert JACKON Insulation de ideale producten voor toepassing in het omkeerdak.
De JACKODUR® thermische isolatieplaten van geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) zijn door hun gesloten celstructuur ongevoelig voor vocht en ook bij hoge belastingen drukbestendig en vormvast.
Een bijzonderheid van het EUREF-dak beschrijft Mani Pentschew, bouwadviseur bij JACKON Insulation: „Met een gebouwhoogte van circa 32 meter is de EUREF-Campus 14 officieel hoogbouw en vereist hij specifieke maatregelen in de dakconstructie tegen windinvloeden.
Om de omkeerdakconstrctie onder deze voorwaarden optimaal te kunnen uitvoeren, was een uitdaging.
Maar de dakdekkers konden dit met onze producten uitstekend tot stand brengen.“

De opbouw van het omkeerdak gebeurde in meerdere lagen. Op de dragende constructie en het wortelvaste dakbedekking werd de isolatie met JACKODUR® KF 300 Standard SF in een dikte van 240 mm gelegd.
Ralf Logsch, bouwcoördinator bij het uitvoerende dakdekkersbedrijf SKD Bau, beargumenteert de keuze voor JACKODUR® als volgt: „De platen kunnen gemakkelijk en snel worden verwerkt en konden dus ongecompliceerd aan alle rondingen van het ovale dakoppervlak worden aangepast.
Wij hebben het dak in de herfst- en wintermaanden van 2014/15 gebouwd.
Omdat XPS weerbestendig is, konden wij bij bijna alle weersomstandigheden.
En verliest de isolatie door veel regenval of de wisselingen tussen vorst en dooi niets aan capaciteit.“
Om de vereiste verzwaring te bewerkstelligen en het wegwaaien van begroeiing te voorkomen, werden er gazonrooster stenen op de isolatieplaten gelegd en met grove kiezels gevuld.
Voor het groendak is voor een systeem van de firma Optigrün gekozen.
Om de begroeiing zelf te waarborgen, werden voorbereide vegetatiematten met sedum-gewassen uitgerold.
De extensieve begroeiing met dergelijke planten is zeer onderhoudsarm en duurzaam groen.
De beloopbare oppervlakken van het dak werden met een beddingslaag van kiezels opgevuld en van looppad platen voorzien.
Daarmee is de omkeerdakconstructie niet alleen functioneel, maar draagt hij ook optisch bij aan de waarde van het gebouw.

Hoe hoog de kwaliteit van het complete gebouw is, blijkt onder andere uit het LEED-certificaat met platina-niveau voor de EUREF-Campus 14. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is het wereldwijd meest verbreide gebouwcertificeringssysteem.
Als er milieu-productverklaringen (eng: Environmental Product Declarations – afgekort: EPD’s) voor een bepaalde hoeveelheid van de gebruikte bouwproducten aanwezig zijn, heeft dit een positief effect op de beoordeling. Ook hier overtuigden de JACKODUR® isolatieplaten, omdat JACKON Insulation over meerdere EPD’s voor XPS-isolatieplaten beschikt.
Op basis van ecobalansen maken EPD’s de effecten van producten op het milieu transparant en leveren ze aldus een belangrijke bijdrage aan de berekening van de ecologische duurzaamheid van een gebouw.

Huurder van het gebouw is DB Engineering & Consulting, het ingenieurs- en adviesbureau van de Duitse spoorwegen, dat aan de ontwikkeling en uitvoering van duurzame mobiliteits- en transportoplossingen werkt.
De onderneming is een schakel in de ketting van meer dan 100 start-ups, global players en onderzoeksinstellingen, die de EUREF-Campus tot een innovatief centrum van de energietransitie maken.
In het kader van de verdere projectontwikkeling wordt er nog meer ruimte voor kantoren, wonen, horeca en evenementen gecreëerd. In en rond 15 gebouwencomplexen komen dan maar liefst 6.000 mensen op de campus om te werken en onderzoek te doen. Objectadviseur Mani Pentschew is verheugd: „Dat onze JACKODUR® producten bij een dergelijk toonaangevend project zijn gebruikt, is heel bijzonder en een geweldige opdracht voor JACKON Insulation.“

Objectgegevens:

EUREF Campus 14, kantoorgebouw
D - 10829 Berlijn
Gebouwhoogte: ca. 32 m
Etage-oppervlak: ca. 7.000 m²
Architectuur & leiding over de bouw: EUREF Consulting GmbH, Berlijn
Bouwonderneming: Wolff & Müller GmbH & Co. KG, Berlijn
Dakdekker: SKD Bau GmbH, Göda
Toegepast materiaal: ca. 650 m² JACKODUR® KF 300 Standard SF, 240 mm

Over JACKON Insulation:
Al meer dan 30 jaar is JACKON Insulation GmbH nationaal en internationaal succesvol als producent van hoogwaardige XPS isolatiematerialen en bouw- en tegelelementen van geëxtrudeerd polystyreen hardschuim (XPS).
Het bedrijf heeft meer dan 300 medewerkers en naast zijn twee vestigingen in Duitsland tevens filialen in België, Frankrijk en Zwitserland.
Met de ontwikkeling van innovatieve producten, zoals JACKODUR®-isolatiematerialen en JACKOBOARD®-bouwelementen en -tegelelementen, heeft JACKON Insulation GmbH zich toekomstgericht opgesteld in een zwaar concurrerende markt en behoort het bedrijf nu tot de pioniers in de isolatiebranche.

JACKON by BEWI

Adres:
Industrielaan 39
2250 Olen
Telefoon:
014 22 57 51
Fax:
014 22 59 26
Website:

Projecten van JACKON by BEWI

WZB-Hamburg- Nieuw bedrijfspand bouwbedrijf bereikt hoge energieprestaties

WZB-Hamburg- Nieuw bedrijfspand bouwbedrijf bereikt hoge energieprestaties

Super geïsoleerd dankzij JACKODUR® EVO omkeerdakisolatie

06-05-2024
Eenvoudig, snel en betrouwbaar een parking aanleggen op platte daken

Eenvoudig, snel en betrouwbaar een parking aanleggen op platte daken

In de wijk Maillerie te Villeneuve d'Ascq (Fr) toont Jackon Insulation hoe het kan

18-08-2022
Schoolvoorbeeld uitstekende isolatie voor de legendarische Europese site Jean Monnet

Schoolvoorbeeld uitstekende isolatie voor de legendarische Europese site Jean Monnet

JACKODUR® Atlas isolatie voor atypische constructie met passivhaus-label

21-06-2022