COBOSYSTEMS

Volledig glazen systeem GEALAN-KUBUS® brengt licht tussen de kerkelijke muren

Volledig glazen systeem GEALAN-KUBUS® brengt licht tussen de kerkelijke muren
05-03-2023
Al meer dan 60 jaar doet de Vredeskerk dienst als kerk. Vandaag de dag is het een uitstekend voorbeeld van hoe het moderne leven kan voortgaan binnen heilige architectuur.
Het GEALAN-KUBUS® volledig glazen systeem speelt een belangrijke rol in de succesvolle transformatie van traditie naar moderniteit.
De indrukwekkende muren van de Vredeskerk in Tilburg, gebouwd in 1953, vieren dit jaar hun 70-jarig bestaan. Gedurende meer dan 60 jaar werden diensten gehouden in de Vredeskerk. Inmiddels is het kerkgebouw opnieuw ingewijd: In minutieuze planning en vakmanschap zijn in de universiteitsstad moderne woningen gecreëerd. DDe architect gebruikte het GEALAN-KUBUS® premium volledig glazen raamsysteem als een functioneel en optisch element tussen traditie en moderniteit.

Thomas Bedaux van architectenbureau Bedaux de Brouwer Architekten legt uit waarom het profielsysteem precies het juiste was voor het veelbesproken renovatieproject: "Wat we vanaf het begin hebben gedaan, is dat we de ramen altijd achter metselwerk plaatsen, zodat je helemaal geen frame kunt zien. Daarom hebben we voor dit project GEALAN kozijnen gekozen." De 39 appartementen werden ingevoegd in de zijbeuken van de bakstenen kerk.
Het hoofdschip met zijn hoge kolommen, waar gelovigen vroeger het gebed beleefden, dient nu als een gedeelde leefruimte voor jonge bewoners. De ornamentvrije stijl van de kerk blijft er modern uitzien. De enige ingreep in de bestaande bouw was de vergroting van de ramen aan de zijkanten.

De architect legt de noodzaak uit: "Vroeger had de kerk kleine ramen. Je hebt meer daglicht nodig dan wanneer je de kerk als kerk gebruikt. Dus hebben we de raamdorpels lager geplaatst.
Op de eerste verdieping heb je een vensterbank en dan ongeveer twee meter hoge ramen.Begane grond heb je kamerhoge ramen. We hebben de openingen vergroot in het metselwerk. Aan de zijkanten zag je de snijranden van het inzagen. We hebben dit afgedekt met aluminium panelen en het systeem GEALAN-KUBUS-® achter het metselwerk gemonteerd."
De nieuwe ramen brengen veel daglicht in de woning en de GEALAN-acrylcolor® kleur kwartsgrijs is aan de buitenzijde minimaal zichtbaar. De uitstraling van een vastglas element geeft rust in de gevel.

Design en functionaliteit combineren
Innovatieve raamsystemen stellen bouwers, architecten en planners in staat om een energiezuinige gebouwschil te realiseren met hoge ontwerpnormen.
Net als in het veeleisende Vredeskerkproject zorgt GEALAN's vlaggenschip GEALAN-KUBUS-systeem® voor maximaal glasoppervlakte van draaikiepramen en balkondeuren. Dankzij de minimale profielbreedte van binnen naar buiten verstoort het kader het zicht niet.
Met een vleugel die van buitenaf onzichtbaar is, laat het premiumsysteem een buitengewone hoeveelheid licht in de woning toe, brengt het een moderne uitstraling zonder het historische gebouw te overbelasten..

De focus bij de ontwikkeling van het GEALAN-KUBUS® raamsysteem werd gelegd op een consequent ontwerp om klanten mooie ramen met echte onderscheidende kenmerken te bieden.
Om deze reden werden de dichtingen op het kader volledig achterwege gelaten in het ontwerpproces. Dit gaf aanleiding tot de uitdagende taak om de verschillende functies van glasdichting en kader-vleugel dichting in één afdichtingsdoorsnede te integreren.
Maar het uiterlijk is slechts één kant van de medaille: het GEALAN-KUBUS® volledig glazen systeem bereikt topwaarden voor regendichtheid, windbelasting en luchtdoorlatendheid.
De systeemafmetingen zijn 100 mm breedte voor de combinatie kader-vleugel als ook de middenstijl van de stolpramen en balkondeuren. Dit betekent het kozijnkader en de tussenstijlen dezelfde afmeting hebben van 100 mm, dit zorgt voor ongekende symmetrie en esthetisch rust overbrengt naar het oog van de toeschouwer.

Historisch gebouw krijgt uitstekende isolatie
De wanden van de Vredeskerk hebben ondersteuning gekregen op het gebied van energie-efficiëntie door hun nieuwe kozijnen: met een geteste Uf-waarde van 0,88 W/(m²K) bereiken de elementen een U-window waarde van 0,84 W/(m²K), het innovatieve volledig glazen systeem GEALAN-KUBUS® behaalt de beste prestatiewaarden en voldoet ook aan de criteria van IFT passiefhuis.
De uitstekende thermische isolatie-eigenschappen worden bereikt door een innovatief profielontwerp en het gebruik van IKD® schuimtechnologie in het kozijnprofiel.
Goed om te weten voor raamfabrikanten: met STV®, statische droge beglazing, combineert GEALAN-KUBUS® alle GEALAN-innovaties in één product als een premium systeem.
Architect Thomas Bedaux is zeer tevreden over de verbouwing van de Vredeskerk in Tilburg: "Toen we klaar waren, waren de mensen uit de stad heel blij.
Het was 50 jaar lang een kerk en nu zal het de komende 50 of 100 jaar huisvesting zijn."In een korte video neemt de architect je mee door het indrukwekkende pand van de gemoderniseerde Vredeskerk: zie https://youtu.be/S5ezG9guCrs Over het renovatieproject:
• Naam object: Vredeskerk
• Stad / Land: Tilburg / Nederland
• Bouwjaar: 1953
• Jaar van renovatie: 2022
• Systeem: GEALAN-KUBUS®
• Kleur: GEALAN-acrylcolor® RAL 7039
• Architect: Bedaux de Brouwer Architekten
• Verwerker: Wijnsma Kozijnen B.V., Alkulux B.V.

Over GEALAN Fenster-Systeme
Het concern GEALAN behoort tot de toonaangevende fabrikanten van kunststof profielen voor kozijnen en deuren in Europa.

GEALAN-profielen worden bedrijfsintern ontwikkeld, geproduceerd en verkocht. Zij vormen de basis waarmee kozijnen, deuren en moderne schuifoplossingen opvallend mooi, uitgesproken stabiel alsook zeer veilig kunnen worden gemaakt en met uitstekende thermische isolatiewaarden. De extrusiemachines, die voor de productie van profielen worden gebruikt, vervaardigt GEALAN op zijn eigen, sterk geautomatiseerde afdeling werktuigbouw.

Als innovatieve systeemaanbieder voor kunststof kozijn- en deurprofielen biedt GEALAN zijn partners tevens uitgebreide diensten aan. Onze adviseurs voor architecten en de bouwtechnische dienst ondersteunen architecten en planners bij hun dagelijks werk. Intelligente tools vereenvoudigen planningen en aanbestedingen. Via opleidingen en seminars houden wij onze partners altijd up-to-date op het gebied van onze oplossingen.

GEALAN heeft in Europa ruim 1.600 medewerkers in dienst en behaalde in 2022 een jaaromzet van meer dan 390 miljoen euro. Sinds 2014 is GEALAN onderdeel van VEKA AG dat in het Westfaalse Sendenhorst in Duitsland is gevestigd.

GEALAN FENSTER-SYSTEME GMBH

Adres:
Kraaivenstraat 25-16
5048 AB Tilburg
Telefoon:
+31 13 533 50 08
Fax:
+31 13 533 48 87
Website:

Product

GEALAN-KUBUS®

Projecten van GEALAN FENSTER-SYSTEME GMBH

In het wakeboardcentrum Galgenweel in Antwerpen smelten binnen en buiten vloeiend samen.

In het wakeboardcentrum Galgenweel in Antwerpen smelten binnen en buiten vloeiend samen.

Opdrachtgever koos voor het geniale kozijnsysteem GEALAN S 9000 NL en de hefschuifdeuren S 9000

10-06-2021