COBOSYSTEMS

Flexibiliteit in het Brugse Beurs-, Meeting- en Congrescentrum dankzij FDS mobiele wanden

Beurs Brugge interieur
Beurs Brugge buiten
11-10-2023
Mobiele akoestische wanden om beurszaal met 4.500 m2 bruikbare vloeroppervlakte in te delen

In januari 2022 opende in Brugge het nieuwe congrescentrum, het BMCC, ontworpen door de Portugese toparchitect Souto de Moura (i.s.m. Meta architecten).

Het BMCC werd opgetrokken in de wijk West-Brugge, op de plaats waar sinds eind jaren 1960, tot de sloop in 2017, het oude congrescentrum stond. Het nieuwe congrescentrum kaderde in een stadsvernieuwingsproject dat de hele omgeving moest herwaarderen en de wijk West-Brugge nauwer moet doen aansluiten aan het stadscentrum.

Het programma biedt op de benedenverdieping een multifunctionele beurshal (4.500m²) die ook kan gebruikt worden als publiek overdekt plein. Dit kan door de glazen buitenwanden van de beurshal te openen, bvb. in het kader van events.

De bovenverdieping bevat een congresgedeelte voor ruim 500 deelnemers, volgens het driestoelenprincipe. Zo is voor elke bezoeker een plaats voorzien in het auditorium, in de cateringruimte en één in de meeting rooms. In het gebouw zijn volgende voorzieningen beschikbaar: een plenaire zaal met telescopische tribune voor 516 personen, een ruime foyer, poster areas, twaalf moduleerbare meeting rooms en een cateringruimte op de bovenste verdieping met uitzicht op de historische binnenstad van Brugge.

Flexibel indelen van de ruimte en geluidsoverlast inperken

FDS kreeg de opdracht om de flexibele indeling van de zalen mogelijk te maken met mobiele scheidingswanden. Hierbij moest er over gewaakt worden om, bij evenementen, geluidsoverlast voor de buurtbewoners te beperken.

Op de benedenverdieping plaatste FDS 21 wanden van het type 100 met zichtbare profielen. Dankzij deze mobiele akoestische scheidingswanden kan de 4.500 m² van de indrukwekkende beglaasde benedenverdieping, rondom geluiddempend gemaakt worden.

Boven, in de vergaderzalen en het auditorium (met inklapbare tribune!) werden door FDS vijf wanden van het type 110 met onzichtbere profielen en een akoestische demping van maar liefst 52 dB, geplaatst. Dankzij deze wanden kunnen de ruimtes voor elk evenement op maat worden ingedeeld.

Ook het esthetische aspect is belangrijk voor dit project. De afwerking met hoogwaardig HPL geeft de wanden een strakke, moderne uitstraling, die perfect past in het geheel.

LOCATIE

8000 Brugge, Beursplein 1

BOUWHEER

Stad brugge

ARCHITECTEN

Souto de Moura en Meta Architectuurbureau

FDS NV

Adres:
Industriepark - Drongen 11A
9031 Drongen
Telefoon:
09 280 84 30
Fax:
09 280 84 39
Website:

Projecten van FDS NV

FDS plaatste Skyfold Classic 51-wanden in de kantoren van aannemer Stadsbader.

FDS plaatste Skyfold Classic 51-wanden in de kantoren van aannemer Stadsbader.

Uw wanden kunnen een verhaal vertellen, of het nu met de kleuren van uw bedrijf is of met een retro grafisch beeld van de vroege jaren.

10-09-2019