23-09-2024
Op dinsdag 17 september organiseerde Infosteel een werfbezoek aan het mediacentrum Frame, waarvoor de ruwbouwwerken achter de rug zijn en waar naarstig aan de beglaasde buitenschil wordt gewerkt. Onder begeleiding van afgevaardigden van het architectenbureau, het studiebureau stabiliteit en van de aannemer mochten enkele tientallen bevoorrechten het bijzondere gebouw bezoeken en kregen zij inzicht in het denk-, ontwerp- en bouwproces ervan.
In dit gebouw zullen de Franstalige Brusselse media van BX1 hun intrek nemen en wordt ook een coworkingruimte, horeca en bedrijvencentrum voorzien. De nieuwe infrastructuur zal in de loop van 2025 in gebruik worden genomen. Door haar ligging op de hoek van de Reyerslaan en de Kolonel Bourgstraat wordt mediacentrum Frame de toegangspoort en het toekomstige visitekaartje van mediapark. Brussels.
In de wijk zullen in de toekomst ook de nieuwe gebouwen van de VRT en de RTBF verrijzen.
De naam Frame verwijst zowel naar het “kader” dat het gebouw zal bieden voor de bloei van een media-ecosysteem, als naar de vorm en de structuur van de belangrijkste gevel aan de kant van de Kolonel Bourgstraat. De naam is net zo goed een knipoog naar het ‘venster’ dat het zal vormen op het mediapark.
Openheid als ontwerpuitgangspunt
De bijzondere, lichte en open uitstraling van het gebouw is het gevolg van enkele ongewone maar bewuste ontwerpkeuzes.
Het centrale gedeelte omvat 7 open verdiepingen, waarvan de vloerplaten (staalplaat-betonvloer) zo dun mogelijk werden uitgevoerd. In totaal bieden deze verdiepingen 8.000 m² werkruimte.
Belangrijk is dat alle trappen, liften en dienstruimtes (toiletten, …) buiten dit centrale gedeelte werden geplaatst, in betonnen kokers. Alle functies die de openheid van dit centrale blok zouden kunnen verstoren werden dus aan de buitenzijde geplaatst. De betonnen kokers verbeteren ook de stijfheid van het gebouw.
Doordat de volledige breedte van dit centrale gedeelte draagt op stalen cellenliggers met een overspanning van 15 meter, blijven alle vloervlakken open en vrij, waardoor een maximale flexibiliteit voor de inrichting wordt bekomen.
Om de gevels, en dan vooral de gevel aan de Kolonel Bourgstraat zo open mogelijk te maken, is een stalen frame bedacht, waardoor de vloerplateaus steunen, of ophangen worden, met een zo licht mogelijke structuur.
De vloerplaten zijn bevestigd aan een staalstructuur van veertig vierkanten via knopen en ‘naar binnen hellende’ trek- en drukstaven.
Aan de andere zijde, die zich meer als achterzijde manifesteert, dragen de cellenliggers via een randbalk op betonnen T-kolommen.
Het hele gebouw oogt licht en open. De beglaasde gevel creëert maximale transparantie en openheid, van buiten naar binnen en omgekeerd.
Projectgegevens:
Plaats: Reyerslaan / Kolonel Bourgstraat, Schaarbeek
Opdrachtgever: Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (sau-msi.brussels), Brussel
Architect / Ontwerper: Baukunst - Bruther, Brussel - Parijs
Studiebureau stabiliteit: Bollinger+Grohmann Ingenieure
Controlebureau: Vinçotte
Hoofdaannemer: TV BAM Interbuild Groven+
Andere staaltoepassingen: CSM Steelstructures, Hamont-Achel
Afbeeldingen:
Beeld 1 – Beeld van het werfbezoek van Infosteel (onder de noemer Score With Steel) met de begeleide rondleiding van de verschillende groepen. (Beeld infosteel)
Beeld 2 – Detail van de cellenliggers, de onderzijde van de staalplaat-betonvloer en een knoop van het exoskelet. (Beeld infosteel)
Beeld 3 – Zicht (Westkant) op een betonkern en een betonnen verticaal dragend T-element met de bovenop, in een staalconstructie, gemonteerde technische groep. (Beeld infosteel)