COBOSYSTEMS

SPACE – concept voor “tiny houses” met Trespa® Meteon®- gevelafwerking

14-02-2024
Iohouse, the space, Manniva, Estland

Duurzame verfijning tilt prefab naar nieuwe dimensies

Tiny houses’: de laatste jaren worden ze in tal van landen ter wereld steeds populairder. Op het eerste gezicht zou je denken dat deze evolutie tegen het gevoel indruist. Decennialang was groter namelijk beter. In zijn algemeenheid was er een grote wens naar ruime woningen en appartementen, een voorwaarde om zich prettig te voelen en een onbetwistbaar teken van persoonlijk succes.

Met de SPACE maakt iOhouse, gevestigd in Stockholm, het tiny house-concept nog disruptiever dan het al was. Door Zweeds design op zijn best te combineren met een strikte

visie op duurzaamheid hebben de architecten en ingenieurs van iOhouse een volledig geprefabriceerde, autonome, luxueuze woonunit gecreëerd, vrij van allerlei aansluitingen. Zijn veelzijdigheid en aanpasbaarheid openen volledig nieuwe perspectieven.

Op slechts 60 m2 is het bedrijf erin geslaagd het volgende te integreren:

- Een prachtig interieur tot aan beddenlakens en bestek toe;

- Geavanceerde smarthome-functies;

- Comfort zonder compromissen – inclusief airco via een omkeerbare warmtepomp;

- Alle vereisten voor een locatie zonder nutsvoorzieningen, van zonnepanelen tot drinkwatervoorziening en een ingebouwde afvalwatertank.

Trespa®: een logische keuze als kwaliteit en design voorop staan

Mario Ojalo heeft niets dan lof voor Trespa®: “We hebben gezocht naar een gevelbekledingsproduct dat aan ons concept zou voldoen. Het was van groot belang om een buitenmateriaal te kiezen waarin we de verfijning en het baanbrekende profiel van de SPACE tot uitdrukking konden brengen, dat aan onze esthetische verwachtingen voldeed en van zichzelf al duurzaam was.” Aan dat laatste criterium kon makkelijk worden voldaan, omdat Trespa®-platen 70% natuurlijke vezels bevatten en voor de productie minder grijze energie nodig is dan voor de meeste concurrenten, bijvoorbeeld vezelbetonplaat. Bovendien gaan de platen bijzonder lang mee en zijn ze nagenoeg onderhoudsvrij. Op die manier verminderen ze hun wereldwijde impact op het milieu nog verder.

Hij vervolgt: “Gelet op onze prioriteiten was het ontwerp van even groot belang. Als het om gevelbekleding gaat, behoort Trespa tot een select groepje producenten dat erin slaagt een product van topkwaliteit te combineren met een ongelooflijk breed scala aan ontwerpmogelijkheden. 

Heliis Tiitma bevestigt dat: “Wij zijn een zeer veeleisende klant. Om met de woorden van Oscar Wilde te spreken: ‘mijn smaak is allereenvoudigst ─ ik ben altijd tevreden met het beste’. In dat opzicht wil ik graag vermelden dat de service die we van Trespa krijgen net zo buitengewoon is als de producten. Het team van Trespa is zeer gemotiveerd en werkt nauw met ons samen. Zelfs in deze tijd van digitale communicatie blijft dat zeer belangrijk. Wat uiteindelijk telt is de wetenschap dat we in vertrouwde handen zijn, dat onze communicatie productief is en aan onze verwachtingen wordt voldaan.”

“Uitleg over de productspecificaties, het kiezen van de juiste plaatformaten om zaagverlies te minimaliseren en de praktische technische ondersteuning.... het team van Trespa heeft op alle fronten uitstekend werk geleverd.”

Samenvattend stelt ze: “Qua bedrijfswaarden zijn iOhouse en Trespa gewoonweg een perfecte match. Trespa is al meer dan een halve eeuw pionier op het gebied van innovatieve bouwmaterialen, terwijl wij op onze beurt de markt voor ‘off-the-grid’-wonen opnieuw proberen uit te vinden. We streven allebei naar hoogwaardige, originele en prachtige oplossingen. Het benadrukken van onze succesvolle samenwerking komt daarom volgens mij beide bedrijven ten goede.”

Duurzaamheid en kwaliteit: een duo met een mooie toekomst

iOhouse heeft voor zijn luxe, instapklare SPACE-units gekozen voor Trespa® Meteon®- platen. Heliis Tiitma verklaart: “In feite maakten het product zelf en het serviceniveau van het Trespa-team het ons meteen heel gemakkelijk: we wisten bijna onmiddellijk dat we hadden gevonden wat we zochten. De platen zien er voortreffelijk uit en de duurzaamheid ervan is welbekend. Allebei heel belangrijke aspecten, omdat de Trespa® Meteon®-platen een intrinsiek onderdeel vormen van onze volledig geprefabriceerde woonmodules. We hebben er alle vertrouwen in dat deze gevelbekleding er over vele jaren nog steeds geweldig uitziet.”

“Omdat SPACE een kwalitatief hoogwaardig concept is, zochten we ook een gelijkwaardig gepositioneerde premium gevelbekleding: Trespa® Meteon® heeft de verfijnde look & feel die het SPACE-concept perfect aanvult. We hebben gekozen voor een finish uit de Metallics- collectie: Graphite Grey M21.8.1, een eigentijdse en elegante kleur. Daarnaast vinden we het mooi hoe de finish reageert op de wisselende lichtinval, waardoor er steeds andere subtiele grijstinten ontstaan.”

De SPACE-modules worden geprefabriceerd. iOhouse houdt zodoende controle over alle kwaliteitsvariabelen, hetgeen op een bouwlocatie nooit mogelijk zou zijn. De voordelen van

het prefab-concept zijn ook evident voor het voldoen aan allerlei voorschriften, zoals de eisen die gesteld zijn aan hoge thermische efficiëntie - omdat alles vooraf goed doordacht en geoptimaliseerd kan worden. Maar bovendien kan een conventionele woning niet tippen aan de flexibiliteit van een geprefabriceerde module. Want als de bewoner wil verhuizen, dan kan de module gewoon meeverhuizen!

Architecten: Jaan Tiidemann & Tomomi Hayashi

Product: Trespa® Meteon® Metallics, Satin

Bouwjaar: 2020

Fotografie: ®iOhouse

Deze tekst is een samenvatting, het volledige artikel is hier terug te vinden (op de website van Trespa).

TRESPA BELGIUM BV

Adres:
H. Van Veldekesingel 150 B 19
3500 Hasselt
Telefoon:
0800 15 501
Website:

Projecten van TRESPA BELGIUM BV

Gebouw in San Francisco, afgewerkt met Trespa® Meteon® Lumen & Wood Decors

Gebouw in San Francisco, afgewerkt met Trespa® Meteon® Lumen & Wood Decors

Dit gebouw is gelegen aan 4th Street, het is een recent voltooid kantoorgebouw van 50.000 vierkante meter, ontworpen door Stanton Architecture. Het gebouw is in 2022 opgeleverd en beschikt over een dakterras en balkons op kantoorniveau.

04-01-2024
Project “U Pavayun” in Monaco - Slim gestapelde dozen met stijlvolle zeezichten

Project “U Pavayun” in Monaco - Slim gestapelde dozen met stijlvolle zeezichten

Eigentijdser, innovatiever en uiteindelijk ook duurzamer dankzij Trespa.

22-06-2023
De schoonheid van gedurfdheid : hoe je met succes nieuwe horizonten opent

De schoonheid van gedurfdheid : hoe je met succes nieuwe horizonten opent

The next material house (NEMHO) in Weert, ofwel het R&D-centrum van de Broadview groep

14-10-2021
Een studentenwoning met gevels van dansend licht - Study Hall Lyon

Een studentenwoning met gevels van dansend licht - Study Hall Lyon

De noord- en zuidgevels zijn bekleed met hogedruk-compact laminaat (HPL) platen rond verzonken raamopeningen

14-05-2020
Geïnspireerd op het beeld van de containerschepen

Geïnspireerd op het beeld van de containerschepen

Imposant appartementencomplex in Courseulles-sur-Mer (Normandië) ademt duurzaamheid in kleuren en ontwerp

09-03-2020
Trespa Pura NFC® geeft subtiele touch aan terrassen van seniorencomplex

Trespa Pura NFC® geeft subtiele touch aan terrassen van seniorencomplex

Een statige historische villa met zijn omringende parktuin in Bree

20-10-2019