11-05-2022
SANHA won de Accent award 2021 in de categorie 'opleiding'
SANHA kreeg deze prijs voor zijn sterke engagement om zijn medewerkers op zoveel mogelijk manieren op te leiden en bij te scholen. In dit interview delen enkele SANHA-medewerkers graag hun ervaringen met jou.
Geert Van den Abbeele (50), zaakvoerder van SANHA Fittings Ternat sinds 14 jaar:
Waarom wordt er binnen SANHA zoveel belang gehecht aan het opleiden van nieuwe werknemers?
Geert: Wij zijn actief in een sector waar technologie centraal staat. Het bedrijf beschikt dus over zeer specifieke kennis die intern doorgegeven moet worden. In de huidige maatschappij merken we dat er een groot gebrek is aan vakmensen. Als bedrijf hebben we er dan ook voor gekozen om mensen zelf sterk op te leiden binnen ons vak.
Verder hebben wij ook zeer veel werknemers in dienst die al 30 jaar of langer aan de slag zijn bij SANHA.
Met het oog op de toekomst is het belangrijk dat de fakkel doorgegeven wordt aan de nieuwe generatie.
Daarom zetten wij de laatste jaren extra in op opleidingen om deze generatiewissel vlot te laten verlopen.
We merken ook dat jonge medewerkers steeds meer nood hebben aan een goed georganiseerde professionele begeleiding om gemotiveerd te blijven.
Zij willen groeien en beter worden. Dat kunnen wij hen bieden. Op hun eigen tempo uiteraard.
Want het is niet altijd belangrijk hoe snel men leert maar dat er continue vooruitgang is. Die investering willen wij als bedrijf maken.
Wij combineren de opleidingen en begeleiding uiteraard met voldoende vrijheid zodat werknemers hun job ook zelf invulling kunnen geven.
Als Chief Operating Officer leidt Mathias Van den Broeck (32) het dagelijks operationeel beleid van SANHA in goede banen.
Hoe is SANHA geëvolueerd op vlak van opleidingen?
Mathias: Zo een tiental jaar geleden was er beschikten we over zeer weinig gestructureerde opleidingen binnen het bedrijf.
De focus lag op kwaliteit en de producten verkochten zichzelf. Mondjesmaat werd hier verandering in gebracht, waarbij we ons eerst gefocust hebben op een degelijke kennis van ons sales team door het creëren van product gerelateerde en technische opleidingen.
Sindsdien hebben we grote sprongen voorwaarts gemaakt. Iedere nieuwe werknemer die bij SANHA komt werken wordt nu voorzien van een gestructureerde en uitgebreide opleiding.
In het begin is dit veel info om te verwerken. Het is belangrijk om deze info ook voldoende te herhalen zodat deze goed verwerkt kan worden.
Daarom werd vorig jaar de SANHA Academy in het leven geroepen. Deze nieuwe innovatieve manier van training geven leverde ons ook meteen een Award op.
Valérie Matthys (29) is sinds 2018 aan de slag bij SANHA als junior product & business development manager.
Zij heeft samen met Mathias de SANHA Academy opgericht.
Kan je het concept van de SANHA Academy even uitleggen?
Valérie: De SANHA Academy is een intern opleidingsplatform waar een ruim aanbod aan videotrainingen over verschillende onderwerpen beschikbaar is voor alle SANHA medewerkers. Hierdoor hebben SANHA werknemers de mogelijkheid om zich bij te scholen op elke moment van de dag, wanneer en over welk onderwerp ze zelf willen.
Waarom werd de SANHA Academy in het leven geroepen?
Valérie: Het is belangrijk dat werknemers de kans krijgen om zich ten volle te ontplooien binnen het bedrijf.
Gemotiveerde werknemers krijgen dankzij onze interne opleidingen vele kansen om door te groeien in hun job en zelfs om door te groeien binnen het bedrijf.
We merken ook dat werknemers gemotiveerd blijven dankzij het opleidingsaanbod. We blijven de Academy dan ook continue vernieuwen.
Zo krijgen werknemers onder andere ook de kans om zelf interne of externe opleidingen aan te vragen.
Anouk Garay (24) behaalde in 2020 haar diploma ‘toegepaste economische wetenschappen’.
Ze was nog maar net van de schoolbanken toen ze aan de slag ging bij SANHA als junior product & business development manager. Net zoals alle nieuwe SANHA medewerkers werd zij klaargestoomd aan de hand van verschillende opleidingen.
Anouk, hoe zag jouw opleidingstraject eruit?
Anouk: Na een warme ontvangst en introductie bij alle collega’s kreeg ik tijdens mijn eerste werkdag een uitgebreide voorstelling van het bedrijf en alle praktische info.
Nadien volgden nog verschillende productscholingen en technische scholingen waardoor ik de producten van SANHA grondig leerde kennen.
In de dagen die daarop volgden, werd ik door verschillende collega’s individueel opgeleid.
Zo kreeg ik een rondleiding in de productie, kreeg een beter inzicht in het R&D proces, de kwaliteitscontrole, het beheer van de gereedschappen tot zelfs de boekhouding.
Deze één-op-één opleidingen boden ook de ideale opportuniteit om collega’s beter te leren kennen.
Tot slot kreeg ik de kans om onze productlocaties in Duitsland en Polen te bezoeken. Hierdoor verwierf ik een goed inzicht in de werking van onze andere vestigingen en kon ik face to face kennismaken met collega’s waar ik vaak online contact mee heb. Dit maakt de samenwerking veel aangenamer.
Vond je de uitgebreide opleiding een meerwaarde? Waarom wel/niet?
Anouk: Ik vond het uitgebreide opleidingstraject een enorme meerwaarde.
Dankzij de verschillende opleidingen kon ik mijn nieuwe collega’s op een laagdrempelige manier leren kennen en raakte ik snel geïntegreerd in het bedrijf.
Ook de SANHA Academy is voor mij nog steeds een enorme hulp bij vragen over bepaalde onderwerpen.
Pascal De Neef werkt als meestergast bij SANHA Fittings, waar hij samen met zijn collega’s de dagelijkse werking van de productie in goede banen leidt.
Nieuwe productiewerknemers krijgen een meter of peter toegewezen. Kan je vertellen hoe dit precies in zijn werk gaat?
Pascal: Nieuwe medewerkers worden na een kennismaking met de ploegleiding overgedragen aan hun meter of peter. De peter of meter fungeert vanaf dat moment als eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen. Het is een soort vertrouwenspartner die zorgt voor een snelle integratie van de nieuwe werknemer binnen de ploeg. Tijdens de opleiding worden alle facetten van productie aangeleerd. Dit gaat van het leren bedienen van machines en kwaliteitscontrole van de producten tot de veiligheidsvoorschriften en het bedrijfsreglement.
Hoe gaat de opleiding van productiemedewerkers precies in zijn werk?
Pascal: De opleiding gebeurt in verschillende fases. Eerst wordt de basiskennis aangeleerd. Eens de werknemer dit onder de knie heeft, wordt de opleiding steeds specifieker. De opleiding gebeurt dus op het eigen tempo van de nieuwe medewerker.
De trainingen vinden zowel plaats op de werkvloer als in onze speciale scholingsruimte, waar we beschikken over voorbeelden van leidingsystemen, perstools, beamer,…
Medewerkers mogen ook ten allen tijde extra opleidingen vragen.
Heb jij zin om ons team te versterken? Bekijk onze vacatures op Sanha.com !
Voor de bestekteksten van Sanha op bestekservice.be
KLIK hier